Efecto del fraccionamiento de la dieta y cantidad de hidratos de carbono en el control metabólico en pacientes con diabetes mellitus tipo 2, sin terapia con insulina

Autores/as

  • Tamara Leiva Universidad de Chile
  • Karen Basfi-fer Universidad de Chile
  • Pamela Rojas Universidad de Chile
  • Fernando Carrasco Universidad de Chile
  • Manuel Ruz O Unversidad de Chile

Palabras clave:

Diabetes Mellitus, Type 2, Dietary Carbohydrates, Meals, Carbohydrates

Resumen

Background: Increasing meal frequency is commonly used in the clinical practice as part of the nutritional treatment of patients with type 2 Diabetes Mellitus (DM2), although its effect on metabolic control parameters is controversial. Aim: To evaluate the association of energy intake, meal frequency, and amount of carbohydrates with fasting plasma glucose and glycosylated hemoglobin in a group of patients with DM2 without insulin therapy. Material and methods: Dietary intake was evaluated in 60 subjects with DM2 through three-day food records. The meal frequency was estimated establishing the main meal times considering snacks. Results: Meal frequency was 4.7 ± 1.1 times per day. There was a positive association between glycosylated and fasting blood glucose levels (p <0.01). Meal frequency was associated with energy intake (p <0.01). When meal frequency, available carbohydrates and energy intake, body mass index and fasting plasma glucose were analyzed in a multiple linear regression model, fasting blood glucose was the variable that best predicted changes in glycosylated hemoglobin (45.5%). Meal frequency had no association with glycosylated hemoglobin. Conclusions: Meal frequency showed no association with metabolic control parameters in DM2 patients.

Biografía del autor/a

Tamara Leiva, Universidad de Chile

Nutricionista Candidata a Magíster en Nutrición Universidad de Chile

Karen Basfi-fer, Universidad de Chile

Nutricionista Magíster en Nutrición Académico Departamento de Nutrición Universidad de Chile

Pamela Rojas, Universidad de Chile

Médico Magíster en Nutrición Académico Departamento de Nutrición Universidad de CHile

Fernando Carrasco, Universidad de Chile

Médico Magíster en Nutrición Académico y subdirector Departamento Nutrición Universidad de Chile Presidente ACHINUMET

Manuel Ruz O, Unversidad de Chile

Tecnólogo Médico, Universidad de Chile Magíster en Nutrición y Salud en el Instituto de Nutrición de Centroamérica y Universidad de San Carlos de Guatemala Doctorado en la Universidad de Guelps, Canadá. Director del Departamento de Nutrición

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Publicado

2016-09-29

Cómo citar

Leiva, T., Basfi-fer, K., Rojas, P., Carrasco, F., & Ruz O, M. (2016). Efecto del fraccionamiento de la dieta y cantidad de hidratos de carbono en el control metabólico en pacientes con diabetes mellitus tipo 2, sin terapia con insulina. Revista Médica De Chile, 144(10). Recuperado a partir de https://revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/4846

Número

Sección

Artículos de Investigación

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