Menor peso corporal, de índice de masa corporal y de perímetro de cintura se asocian a una disminución en factores de riesgo cardiovascular en población chilena.

Autores/as

  • Ana María Labraña Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.
  • Eliana Durán Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.
  • María Adela Martínez Instituto de Farmacia, Facultad de Ciencias, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.
  • Ana María Leiva Instituto de Anatomía, Histología y Patología, Facultad de Medicina, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.
  • Alexis Garrido Departamento de Educación Física, Universidad San Sebastián, Concepción.
  • Ximena Díaz Grupo de Investigación Calidad de Vida, Universidad del Biobío, Chillán, Chile.
  • Carlos Salas Departamento de Educación Física. Facultad de Educación. Universidad de Concepción. Concepción, Chile.
  • Carlos Celis-Morales BHF Glasgow Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Science, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.

Palabras clave:

Adiposity, Cardiovascular diseases, Obesity, Risk factors

Resumen

Background: Overall and central obesity are important risk factors for cardiovascular disease. Aim: To investigate the association of body weight, body mass index (BMI) and waist circumference (WC) with cardiovascular risk factors in Chile. Material and methods: We included 5,157 participants from the National Health Survey 2009-2010. Prevalence of type 2 diabetes, hypertension, metabolic syndrome and dyslipidemia (high total cholesterol and triglyceride levels and low HDL-cholesterol) were defined using international recommendations. BMI and WC were measured using standardized protocols. Results: A five percent lower body weight, BMI and WC were associated with a significant reduction in cardiovascular risk factors. For each 5% reduction in body weight, the risk for hypertension decreased by 8 and 9% in women and men respectively. Similar risk reductions were observed for diabetes (9 and 11% respectively), metabolic syndrome (23 and 30% respectively), low HDL cholesterol (13 and 13% respectively), high triglyceride levels (16 and 18% respectively) and total cholesterol (8 and 10% respectively). Similar findings were observed for BMI and WC. Conclusions: Lower body weight, BMI or WC are associated with important reductions in cardiovascular risk factors. A 5% reduction in these adiposity markers could be a perfectly feasible goal for lifestyle interventions.

Biografía del autor/a

Ana María Labraña, Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.

Docente Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.

Eliana Durán, Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.

Docente Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.

María Adela Martínez, Instituto de Farmacia, Facultad de Ciencias, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.

Docente Instituto de Farmacia, Facultad de Ciencias, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.

Ana María Leiva, Instituto de Anatomía, Histología y Patología, Facultad de Medicina, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.

Docente Instituto de Anatomía, Histología y Patología, Facultad de Medicina, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.

Alexis Garrido, Departamento de Educación Física, Universidad San Sebastián, Concepción.

Docente Departamento de Educación Física, Universidad San Sebastián, Concepción.

Ximena Díaz, Grupo de Investigación Calidad de Vida, Universidad del Biobío, Chillán, Chile.

Docente Grupo de Investigación Calidad de Vida, Universidad del Biobío, Chillán, Chile.

Carlos Salas, Departamento de Educación Física. Facultad de Educación. Universidad de Concepción. Concepción, Chile.

Docente Departamento de Educación Física. Facultad de Educación. Universidad de Concepción. Concepción, Chile.

Carlos Celis-Morales, BHF Glasgow Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Science, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.

Research Associate BHF Glasgow Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Science, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.

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Publicado

2017-05-02

Cómo citar

Labraña, A. M., Durán, E., Martínez, M. A., Leiva, A. M., Garrido, A., Díaz, X., Salas, C., & Celis-Morales, C. (2017). Menor peso corporal, de índice de masa corporal y de perímetro de cintura se asocian a una disminución en factores de riesgo cardiovascular en población chilena. Revista Médica De Chile, 145(5). Recuperado a partir de https://revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/5564

Número

Sección

Artículos de Investigación

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