Características clínicas, esquemas de tratamiento, grado de control y variables asociadas a éste en una cohorte de adultos con diabetes Tipo 1 en un centro terciario

Autores/as

  • Bruno Grassi Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • Luciano Tapia Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • Ismael Aracena Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • Rocío Astudillo Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • Fernanda Kara Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • Margot Aliste Red Salud UC-Christus. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • María Teresa Onetto Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.
  • Pamela Matamala Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Palabras clave:

Diabetes Mellitus, Type 1, Insulin Infusion Systems, Patient Education as a topic

Resumen

Background: Few studies have evaluated the details of insulin therapy for type 1 diabetes mellitus (T1D) in Chile. Aim: To describe clinical features and treatment details of adults with T1D and its association with metabolic control. Material and methods: Review of medical records of patients with T1D treated in a clinical network. Demographic and clinical features, types and doses of insulin and glycated hemoglobin levels were registered. The use flash glucose monitors (FGM) and insulin pumps (CSII) were also recorded. Results: 205 records were reviewed, with T1d lasting 12 ± 10 years. Twenty six percent had hypothyroidism, 1% had celiac disease, 12% had hypertension, 20% had dyslipidemia; 13% had diabetic retinopathy, 2% had diabetic nephropathy, 8% had neuropathy and 2% cardiovascular diseases. Mean body mass index was 25 kg/m2 and mean glycated hemoglobin was 8%. Eighty-two percent used multiple daily injections, 18% used CSII and 24% used FGM. As basal insulin, 35% used slow acting analogs and 65% used ultra-slow analogs. As rapid acting insulin, 69 patients used Lispro, 79 Aspart and 50 Glulisin. Bolus doses were calculated using only capillary glucose in 22%, while 78% also considered carbohydrate consumption. Variables significantly associated to better control were the use of carbohydrates for dosing rapid insulin (A1c 7,85% vs 8,59%, p=0,008), use of CSII (A1c 7,36% vs 8,16%, p=0,008), and basal dose <0,4 U/kg (A1c 7,81% vs 8,58%, p=0,003). There were no differences regarding insulin type or use of FGM. Conclusions: The use of formulas considering carbohydrates for dosing rapid insulin, use of infusion pumps and physiological doses of basal insulin are significantly associated with a better metabolic control in adults with T1d.

Biografía del autor/a

Bruno Grassi, Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Médico Internista, Subespecialista en Nutrición Clínica y Diabetología del adulto. Profesor Asistente Escuela de Medicina. Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Luciano Tapia, Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Ayudante alumno. Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Ismael Aracena, Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Ayudante alumno. Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Rocío Astudillo, Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Ayudante alumno. Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Fernanda Kara, Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Ayudante alumno. Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Margot Aliste, Red Salud UC-Christus. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Enfermera Educadora en Diabetes. Red Salud UC-Christus. Pontificia Universidad Católica de Chile.

María Teresa Onetto, Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Nutricionista Educadora en Diabetes. Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Pamela Matamala, Departamento de Nutrición, Diabetes y Metabolismo. Pontificia Universidad Católica de Chile.

Médico Internista. Residente de programa de subespecialidad en Nutrición Clínica y Diabetología del Adulto. Escuela de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile.

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Publicado

2019-04-11

Cómo citar

Grassi, B., Tapia, L., Aracena, I., Astudillo, R., Kara, F., Aliste, M., Onetto, M. T., & Matamala, P. (2019). Características clínicas, esquemas de tratamiento, grado de control y variables asociadas a éste en una cohorte de adultos con diabetes Tipo 1 en un centro terciario. Revista Médica De Chile, 147(4). Recuperado a partir de https://revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/6996

Número

Sección

Artículos de Investigación

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