Asociación entre adiposidad y diabetes mellitus tipo 2 según nivel educacional en población chilena: resultados de la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017

Autores/as

  • Solange Parra-Soto University of Glasgow
  • Ana María Leiva-Ordóñez Universidad Austral de Chile
  • Claudia Troncoso-Pantoja Universidad Católica de la Santísima Concepción
  • Carlos Matus-Castillo Universidad Católica de la Santísima Concepció
  • Fanny Petermann-Rocha University of Glasgow
  • María Adela Martínez-Sanguinetti Universidad Austral de Chile
  • Miquel Martorell Universidad de Concepción
  • Natalia Ulloa Universidad de Concepción
  • Yeny Concha-Cisternas Universidad Santo Tomás
  • Igor Cigarroa Universidad Santo Tomás
  • Marcelo Villagrán Universidad Católica de la Santísima Concepción
  • Lorena Mardones Universidad Católica de la Santísima Concepción
  • Nicole Laserre-Laso Universidad Santo Tomás
  • Carlos Celis-Morales University of Glasgow

Palabras clave:

Adiposity, Diabetes Mellitus, Education, Obesity

Resumen

Background: Adiposity and education are two independent risk factors for type 2 diabetes (T2D). However, there is limited evidence whether both education and adiposity are associated with T2D in an additive manner in the Chilean population. Aim: To investigate the joint association between adiposity and education with T2D in the Chilean adult population. Material and methods: Analysis of data of the Chilean National Health Survey 2016-2017, which included 5.033 participants with a mean age of 43 years, (51% women). Poisson regression analyses with robust standard error were used to investigate the joint association of the education level and general and central adiposity with T2D. The results were reported as Prevalence Ratio and their 95% confidence intervals (PR, 95% CI). Results: Obesity was associated with a higher probability of having T2D in men than in women, however central adiposity was associated with a higher probability of having T2D in women than in men. Compared with men who had higher education (>12 years) and had normal body weight, those with the same educational level and who were obese had 2.3-times higher probability of having T2D (PR: 2.35 [95% CI: 1.02; 5.39]). For women, having a low education and being obese was associated with 4.4-times higher probability of having T2D compared to those with higher education and normal body mass index (BMI) (PR: 4.47 [95% IC: 2.12; 9.24]). Similar results were observed when waist circumference was used as a marker of obesity rather than BMI. Conclusions: Women and men with higher BMI and low education had a higher risk of T2D. However, this risk was higher in women than in men.

Biografía del autor/a

Solange Parra-Soto, University of Glasgow

Nutricionista Magister en Nutrición y Alimentos Estudiante de doctorado en Salud Pública en Universidad de Glasgow, UK

Ana María Leiva-Ordóñez, Universidad Austral de Chile

Profesora de Biología Química y Ciencias Msc en Neurociencias y Salud Mental, PhD student, Académica Instituto de Anatomía, Histología y Patología, Facultad de Medicina Universidad Austral de Chile

Claudia Troncoso-Pantoja, Universidad Católica de la Santísima Concepción

Academico CIEDE-USCS, Departamento de Salud Pública, Facultad de Medicina, Universidad Católica de la Santísima Concepción, Concepción, Chile.

Carlos Matus-Castillo, Universidad Católica de la Santísima Concepció

PhD Actividad Física, Educación Física y Deporte Académico Departamento de Ciencias del Deporte y Acondicionamiento Físico, Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile. CP: 4090541

Fanny Petermann-Rocha, University of Glasgow

PhD Student Institute of Health and Wellbeing, University of Glasgow, Glasgow, UK. G12 8RZ

María Adela Martínez-Sanguinetti, Universidad Austral de Chile

Bioquímica, MSc Nutrición y Dietética Académica Instituto de Anatomía, Histología y Patología, Facultad de Medicina Universidad Austral de Chile

Miquel Martorell, Universidad de Concepción

Bioquímico, PhD Nutrición Humana, Académico Departamento de Nutrición y Dietética, Facultad de Farmacia, Universidad de Concepción, Concepción, Chile.

Natalia Ulloa, Universidad de Concepción

Académica Departamento de Bioquímica Clínica e Inmunología, Facultad de Farmacia y de la Universidad de Concepción. Concepción, Chile

Yeny Concha-Cisternas, Universidad Santo Tomás

Kinesióloga, MSc en Ciencias de la Actividad Física, Académica Escuela de Kinesiología, Facultad de Salud, Univeridad Santo Tomás, Chile

Igor Cigarroa, Universidad Santo Tomás

Academico Escuela de Kinesiología, Facultad de Salud, Universidad Santo Tomás, Chile.

Marcelo Villagrán, Universidad Católica de la Santísima Concepción

Academico Departamento de Ciencias Básicas. Facultad de Medicina. Universidad Católica de la Santísima Concepción, Concepción, Chile

Lorena Mardones, Universidad Católica de la Santísima Concepción

Academico Departamento de Ciencias Básicas. Facultad de Medicina. Universidad Católica de la Santísima Concepción, Concepción, Chile

Nicole Laserre-Laso, Universidad Santo Tomás

Nutricionista, MSc Nutrición Humana, Académica Escuela de Nutrición y Dietética, Facultad de Salud, Universidad Santo Tomás, Chile

Carlos Celis-Morales, University of Glasgow

Profesor Educación Física, PhD Ciencias Cardiovasculares y Biomedicas. Academico Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, Glasgow, UK. G12 8TA

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Publicado

2021-04-08

Cómo citar

Parra-Soto, S., Leiva-Ordóñez, A. M., Troncoso-Pantoja, C., Matus-Castillo, C., Petermann-Rocha, F., Martínez-Sanguinetti, M. A., Martorell, M., Ulloa, N., Concha-Cisternas, Y., Cigarroa, I., Villagrán, M., Mardones, L., Laserre-Laso, N., & Celis-Morales, C. (2021). Asociación entre adiposidad y diabetes mellitus tipo 2 según nivel educacional en población chilena: resultados de la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017. Revista Médica De Chile, 149(6). Recuperado a partir de https://revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/8960

Número

Sección

Artículos de Investigación

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